You are currently viewing Америчка револуција

Америчка револуција

На америчкој обали Атлантика и у њеној унутрашњости (између Канаде и Флориде) образовано је тринаест енглеских колонија, током XVII и почетком XVIII века, у којима су живели досељењици са британских острва.

Мапа америчких колонија
Мапа колонија

Колоније су снабдевале Енглеску сировинама које су биле неопходне за њену индустрију. Са друге стране енглески Парламент је органичавао америчке колоније тако што су биле обавезне да купују искључиво енглеске производе. Ограничили су им слободу трговине, ометали развој, а порези и царине су вишеструко повећали.

Једна од непопуларних мера било је плаћање пореза на све, чак и на чај. У знак протеста 1773. године амерички колонисти су се попели на енглеске бродове у Бостону. Товаре бродова са чајем су бацили у море. Овај догађај, познат као Бостонска чајанка, представља повод за почетак Рата за независност САД.

Бостонска чајанка
Приказ Бостонскe чајанке

Рат за независност (1775-1783)

Сукоби са енглеском војском почели су 1775. године, а за команданта војске колонија изабран је Џорџ Вашингтон. Представници  колонија су 1776. сазвали Конгрес у Филаделфији и изгласали Декларацију о независности Сједињених Америчких Држава. Њоме је проглашено отцепљење колонија од Енглеске и стварање принципа једнакости међу људима.

Против војно надмоћнијих Британаца побуњеници су, у почетку, трпели губитке. Међутим, америчким устаницима притекли су у помоћ многи Европљани. Најзначајнија помоћ била је она коју је упутио Бенџамин Френклин, амерички амбасадор у Паризу. Он је успео да издејствује слање 6.000 француских војника као и подршку француске флоте. Прекретница у рату је битка код Јорктауна, 1781.у којој су Енглези поражени. После пораза, Енглеска је 1783. пристала на мир који је потписан у Паризу и њиме је признала назависност САД.

Током друге половине 18. и прве половине 19. века одвијао се поступни прелаз из старог феудалног у модерно грађанско друштво. У већини западних европских земаља, осим Холандије и Енглеске, грађанство се до 19. века развијало унутар феудалног система, али није учествовало у управљању државом. Грађанско друштво развило се и у САД, где је учествовало у политичком животу јер у Северној Америци није било феудалаца.

Џорџ Вашингтон
Џорџ Вашингтон (1732 - 1799)

Устав САД

Рат за независност САД назива се и Америчка револуција пошто је нова држава постала прва грађанска република у историји. Године 1787. усвојен је Устав по коме су САД постале федерација држава на челу с председником који је имао извршну власт. Извршена је подела власти на: извршну, законодавну и судску. Гарантована су права грађана на личну слободу, личну својину, слободу вере и говора. Подстакнути овим идејама европски народи ће почети да граде модерна друштва и државе.

Ако желиш да провериш своје знање из ове области, иди на ТЕСТОВЕ.

Ако желиш да прошириш своје знање из ове области, иди на ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.