You are currently viewing Версајски мировни систем

Версајски мировни систем

Државе победнице у Првом светском рату окупиле су се на Мировној конференцији, 18. јануара 1919. године у дворцима око Париза. Водећу реч на конференцији имале су САД, Британија, Француска и Италија. Поражене државе нису имале право учешћа. Већина држава победница  настојала је да извуче што већу корист и обештећење којим би обновила привреду. Амерички председник Вудро Вилсон (14 тачака) заступао је право народа на самоопредељење и стварање новог система међународних односа.

 Најважнији мировни уговор је био Версајски уговор потписан између Француске и Немачке. Немачка је морала да врати Француској Алзас и Лорен и да јој уступи на управљање Сарску област. Поред овога морала је да се одрекне свих колонија и да плати велику ратну одштету. Морала је да се разоружа и њена армија је смањена на 100.000 војника. Тешки услови ће поткопати немачку економску моћ и довести по поремећаја у немачком друштву и појаве тоталитарних режима.

 

Друштво народа

На предлог америчког председника, на конференцији у Паризу 1919. основано је Друштво народа1.  Циљ те организације био је да  се међународни спорови решавају мирним путем, без примене оружане силе и очување мира у свету. Седиште организације је било у Женеви. Друштво народа није располагало војном силом и на своје чланове могло је да делује само економским притиском. Незадовољне новим поретком Јапан, Немачка и Италија  ће напустити Друштво народа.

Велика економска криза 1929.

Крајем двадесетих година Европа и свет су ушли у велику економску кризу. Прелазак на мирнодопску производњу, слабија потражња за америчким производима, довело је производње много више производа него што су могле да продају (хиперпродукција).

Велика економска криза
Велика економска криза

 

Ово ће довести до пада производње, сиромаштва и незапослености. У октобру  1929.  дошло је до слома берзе у Њујорку и до пропасти целог банкарског система. Криза се домино ефектом прелила и у Европу. Амерички председник Френклин Рузвелт успео је пакетом економских мера (New deal,1933)2 да превазиђе кризу и да путем јавних радова (путеви, пруге) запосли становништво. Америчка и светска привреда су се до краја тридесетих година 20. века опоравиле.

Развој науке, технике и уметности

После Првог светског рата нарочито напредују природне науке физика, медицина, биологија и хемија. Откривене су нове врсте честица неутрон и позитрон, а белгијски физичар Жорж Ламетр објавио је теорију настанка свемира из великог праска.

Пабло Пикасо

У медицини је 1928. Александар Флеминг открио пеницилин, а ускоро су пронађене и вакцине против тетануса и жуте грознице. Техничка открића која су променила индустрију у другој половини 19. века сада су све доступнија савременом човеку.

Радио је постао уобичајени уређај, а средином тридесетих година почео је да се емитује и телевизијски програм

 

Захваљујући покретној траци, коју је први употребио Форд у својој фабрици, аутомобили су постали све приступачнији обичном грађанину.

Књижевност овог раздобља обележила су дела Ремарка, Хемингвеја, Фокнера, Камија, Вирџиније Вулф и других писаца који су стекли светску славу. Ликовним стваралаштвом доминирали су Кандински, Салвадор Дали и Пикасо

Друштвени живот

Развој производње, науке и технике између Првог и Другог светског рата допринео је побољшању животног стандарда и продужењу животног века. Свакодневни живот олакшавали су нови кућни апарати, јефтини производи доступни просечном грађанину, побољшање услова рада, развој радија, телевизије, телефонске и телеграфске мреже и сл.

Чарли Чаплин

“Златне двадесете”представљају период уласка у модерно, савремено доба. Жене заузимају равноправни статус у друштву. У клубовима се слуша џез, а чарлстон је најпопуларнији плес. Прохибиција, забрана точења алкохола довела је у САД до великог пораста криминала.

То је доба великих гангстерских банди, као што је била банда Ал Капонеа. Филм је постао омиљена забава. Познате филмске звезде из тог доба су Грета Гарбо, Рудолф Валентино и Чарли Чаплин.

Ако желиш да провериш своје знање из ове области, иди на ТЕСТОВЕ.

Ако желиш да прошириш своје знање из ове области, иди на ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

 1)Друштво народа или Лига народа, је била међународна организација основана за време Париске мировне конференције 1919, односно 10. јануара 1920. године.

1)Њу дил „нови договор”, познат и као Ново пословање или Договор о новом пословању, био је амерички национални програм председника Френклина Рузвелта спровођен у раздобљу од 1933. до 1938. године.