Огласна табла

2020

Правила лепог понашања на интернету за ученике

Лепо понашање на интернету једнако је важно и врло слично лепом понашању у стварном животу. Ево неколико основних правила понашања на интернету:

1. ВАЖНО ЈЕ БИТИ ПРИСТОЈАН

Понекад нам се чини да је све што се догађа на интернету као игра јер не видимо и не чујемо особу с којом комуницирамо. Зато је јако важно увек имати на уму да су са друге стране рачунара стварни људи према којима се треба пристојно понашати.

2. НЕ ВИЧИ – ПОРУКЕ ПИСАНЕ ИСКЉУЧИВО ВЕЛИКИМ СЛОВИМА СМАТРАЈУ СЕ ВИКАЊЕМ, А ТО ЈЕ ВРЛО НЕПРИСТОЈНО. У реду је реч или две написати великим словима ради истицања, али никако није у реду викати.

3. УВЕК СЕ ПРЕДСТАВИ

У виртуалном свету можеш користити своје право име (без презимена!) или се можеш представљати с надимком и то је у реду – само увек користи исти надимак!

4. ЧУВАЈ СВОЈЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ

Никад немој на интернету објављивати податке о себи, својој породици и пријатељима. Не откривај своје презиме ни адресу, нити у коју школу идеш јер немају сви на интернету добре намере. Крађа идентитета све је већи проблем и зато на интернету треба бити врло опрезан.

5. ПОШТУЈ ПРИВАТНОСТ ДРУГИХ

Као што не желиш да неко чита твоја писма и поруке тако ни ти немој читати туђа.

6. НИКАДА НЕМОЈ ОБЈАВИТИ СЛИКЕ ДРУГИХ БЕЗ ДОПУШТЕЊА

Објављивање фотографије на интернету може бити нарушавање права на приватност, може представљати нарушавање угледа друге особе па према томе може бити пријављено полицији као кривично дело.

7. НИШТА НЕ ОБЈАВЉУЈ ДОК СИ ЉУТ/А

Кад смо љути можемо изрећи много тога што заправо не мислимо и тако лако повредити пријатеље па чак их заувек изгубити. Увек добро размисли пре него нешто објавиш на интернету јер више повратка нема. Интернет све памти.

8. НЕМОЈ УЧЕСТВОВАТИ У ПРЕПИРКАМА И СВАЂАМА 

Ако ти се не свиђа нечије мишљење о некој теми, није у реду због тога речима нападати и злостављати ту особу. Не мораш се слагати с изреченим, али своје мишљење мораш изразити на пристојан начин и с уважавањем. Ако те нетко напада на чету или ти шаље поруке мржње, сачувај их и покажи одраслој особи у коју имаш поверења.

9. НЕ ОДГОВАРАЈ НА ПОРУКЕ НЕПОЗНАТИХ

Једном делу корисника интернет служи за слање непримерених порука. Неке од тих порука ће те узнемирити, а у неким ће се тражити твој одговор, слика, адреса – не одговарај на такве поруке и разговарај о томе с неком одраслом особом у коју имаш поверења.

10. ПОШТУЈ ЗАКОНЕ

Добро запамти: све што је противзаконито у стварном животу противзаконито је и на интернету. Немој се заваравати мислећи да се можеш сакрити иза измишљеног надимка.