You are currently viewing Мења се Мала матура

Мења се Мала матура

УЧЕНИЦИ који су ове године уписали осми разред, у јуну ће на малој матури, у оквиру комбинованог теста, полагати само један предмет.
То значи да ће од пет предмета – хемија, биологија, физика, географија и историја – које је овај тест до сада садржао, осмаци полагати само један који сами изаберу. Остала два теста – из српског језика и математике – остају као и до сада.

– Ђаци осмог разреда ће, на крају школске 2022/23, уместо комбинованог теста који су полагали до сада, када су одговарали на питања из свих пет предмета, изабрати један предмет – речено је “Новостима” у Министарству просвете.

Још се не зна до када ће деца морати да се изјасне о изабраном предмету и коме ће то саопштавати.

– Министарство просвете ће убрзо, изменама Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању, дефинисати рок у ком ће се ученици осмог разреда изјашњавати, као и начин изјашњавања – кажу наши саговорници.

Према ранијим најавама, деца би требало да се изјасне до 30. септембра, али је тај рок пролонгиран.

Зоран Костић, саветник министра просвете, казао је да је најважније да се ученицима дају два рока, један у коме ће се изјаснити који предмет су одабрали и други за случај да се предомисле. Предложено је и другачије бодовање, па би матерњи језик и математика носили максимално по 14 поена, а трећи тест 12.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, nakon što je uradio analizu male mature, predložio je da završni ispit ostane u postojećem formatu, odnosno da ima tri testa, ali da treći treba menjati na navedeni način.

Branislav Ranđelović, direktor Zavoda, rekao je da deci treba olakšati završni ispit koji bi trebalo da ima sličnu formu kao i buduća državna matura, koja kreće 2024. godine. On smatra da bi bio nonsens da deca na kraju osmog razreda polažu sedam predmeta, a učenici na kraju srednje škole samo tri. Odluku da se menja kombinovani test podržao je i Nacionalni prosvetni savet.

"Проба" одржана у јуну

У ЈУНУ је одржана “проба” измењене мале матуре, јер су ученици седмог разреда, који сада похађају осми, полагали тест из једног од пет предмета са комбинованог теста по сопственом избору. Од укупно 63.600 ђака, тестирано је 60.021 у 1.206 школа. На пробу је тако изашло 94,37 одсто седмака.

Извор: Новости