You are currently viewing Велика сеоба народа

Велика сеоба народа

Појам Велика сеоба народа

Под појмом Велика сеоба народа подразумевамо масовно померање становништава, које је трајало од друге половине IV и завршило се крајем  IX века.

Велика сеоба народа мапа

 

Покренули су је Хуни, 375. године продором из Азије у Европу кроз тзв.“Врата народа1., а завршила се насељавањем Мађара у Панонску низију крајем IX века. Током процеса сеобе просторе Европе и Средоземља населила су бројна германска, словенска и друга племена.

Хуни

Хуни су номадски народ, монголско-азијског порекла који су после продора у Европу покорили део германских племена, а други је пред њиховим налетом бежао, тражећи уточиште у Римском царству. Хунску најезду зауставио је римски војсковођа Аеције, у бици на Каталаунским пољима ( провинција Галија), након чега су створили државу у Панонској низији.

Највећи успон хунска држава је имала у V веку, за време владавине Атиле, кога су противници звали „бич Божји“. Након Атилине смрти хунски племенски савез се распао и они су се стопили са другим народима.

Германске државе на простору Западног римског царства

Потиснути од стране Хуна, германска племена ( Остроготи, Визиготи, Вандали, Англи, Саси, Франци…) масовно прелазе границе римског царстава и насељавају његову територију.

Германске државе

Вођа германских најамника Одоакар је 476. године збацио последњег римског цара Ромула Августула, чиме је престало да постоји Западно римско царство. Они су створили своје државе: Франци-провинција Галија ( данашња Француска), Визиготи – Пиринејско полуострво, Остроготи-Апенинско полуострво, Вандали- северна Африка, Англи и Саси- Велика Британија

 

Сеоба Словена

Прапостојбина Словена се налазила између планине Карпата на југу и Балтичког мора на северу, реке Одре на западу и Дњепра на истоку. Прадомовина је постала пренасељена и није успевала да прехрани нарастајући број становника, што је био главни узрок сеобе.

На основу правца сеобе, Словени су се поделили у три велике групе: Источни, Западни и Јужни Словени. С временом , од њих су настали данашњи словенски народи. Током средњег века своје државе створили су Руси, западноевропски Чеси и Пољаци и јужнословенски Срби и Хрвати. Стапањем турског народа Бугара са Јужним Словенима настали су данашњи Бугари.

Нормани и Мађари

Нормани ( Викинзи) били су германски народ пореклом са Скандинавског полуострва ( данашња Шведска и Норвешка) и територије данашње Данске. Реч Нормани, како су их звали, значи “људи са севера“.

Били су вешти морепловци, ратници и сурови пљачкаши. Одатле назив Викинг- „гусар“. Групе Нормана су током средњег века населиле делове данашње Француске ( Нормандија), Велике Британије и Русије.

 

Мађари ( Угри) припадају угро-финској групи народа. Били су добри коњаници и способни ратници. Крајем IX века доселили су се у Панонску низију. Мађарске нападе зауставио је немачки владар Отон I , средином X века. Њихово насељавање у Панонској низији трајно је раздвојило Јужне од Западних Словена. Током наредних векова Мађарска је постала једна од најзначајнијих држава средње Европе.

Ако желиш да провериш своје знање из ове области, иди на ТЕСТОВЕ.

Ако желиш да провериш своје знање из ове области, иди на ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

 1) простор између планине Урал и Каспијског језера